ETICHETĂ

652x450_065968-eticheta.jpg

Soacrele sunt NESUFERITE, copiii de cele mai multe ori devin enervanți ,colegul de bancă e mult prea vorbăreț și obositor, la muncă șeful este arogant . Oare etichetele acestea nu ne îndepărtează de cei din jur?

Niciun om nu se naște cu prejudecați . Ideile preconcepute ne intra în subconstient pe măsură ce ne dezvoltăm și încercăm să descurcăm haosul din jurul nostru pentru a putea funcționa în societate.Ideile preconcepute fac însa, de cele mai multe ori, mai mult rau decat bine. Etichetele pe care le punem oamenilor pot acționa ca o profetie care se îndeplineste doar pentru că este luată în serios.

Oare nu pierdem mult prea mult timp încercând să punem etichete oamenilor? Noi oamenii, am fost împărțiți îm mai multe categorii, astfel fiecare avem o etichetă. De ce ne strofocăm atât să clasificăm fiecare om după o anumită categorie?

Trebuie să învățăm să nu mai punem atâtea etichete oamenilor pe care nu îi cunoaștem, dar cum facem asta?

Cum sa eviti sa pui etichete oamenilor

Haideți prima dată să ne gândim la viața lor.  Oare la ce se gândesc ei ? Ce fel de mâncare preferă oare? Care este lucrul indispensabil lor? ”Inventând„ aceste detalii , noi putem să ne apropiem mai mult de acești oameni, evitând astfel punerea unei etichete.

Sau, haideți să ne punem în locul lor . Oare ei ce etichetă mi-au pus? Oare mă văd ca pe un coleg stresant, un obsedat de carieră? Indiferent la ce concluzie ajungi, știi că ești mai mult de atât și că nu ți-ar plăcea ca alții să de limiteze la o etichetă simplă.

Daca tie iti creeaza disconfort, renunta sa mai pui si tu etichete pe oameni.

Haide să facem altceva atunci! Haide să găsim lucruri interesante la acele persoane. Poate au inele/cercei/brățări, poate au o cămasă colorată, nu știu. Găsind un astfel de detaliu, atenția ta se va concentra acolo nefiind tentat să pui o etichetă.

Să ne gândim.. Tu etichetezi pe cineva doar pentru că îi vezi vestimentația, dar ei cum ar trebui să te eticheteze pe tine văzându-te? Gândește-te la tine îmbrăcat în hainele lor. Asta ar schimba cu ceva personalitatea ta? Nu ai fi tot tu? Sau dacă etichetăm pe cineva din prisma atitudinii lor … te-ai gândit că și tu poate ai avut o zi nasoală, unde ai fost rece, neprietenos și arogant?

Trebuie să oferim celor din jur respect și considerație, iar atunci când le vom primi înapoi, ai să înțelegi că a meritat efortul.

Recent am făcut un astfel de joc la facultate, un joc în care am fost etichetat. Nu mi-a plăcut deloc experiența. Eram 7 într-o grupă, unde trebuia să organizăm un party.

Nu știam ce etichetă avem pe frunte(Vedeam etichetele fiecăruia, cu excepția celei lipite pe fruntea noastră) La finalul jocului am realizat că eticheta mea era ”ceartă-te cu mine”. Cei din jurul meu căutau motive să se certe cu mine la orice lucru spuneam. NU ERA CONFORTABIL DELOC! Și ceea ce era și mai nasol, era faptul că începusem să îmi joc rolul cel mai bine, odată etichetați ceilalți din jurul meu mă comportam cu ei ca atare.

O colegă avea eticheta ”Ignoră-mă” . Inițial a fost greu să o ignor, dar după o făceam cu atâta ușurință. O vedem că se simte rău prin faptul că nimeni nu o asculta. Am mai avut etichete de genul ”Tratează-mă ca pe un copil”, ”Întrerupe-mă mereu” , ”am mereu dreptate”, ”Râzi la orice aș spune”. Jocul a fost pe moment ca o palmă peste cap.

Reclame

3 gânduri despre „ETICHETĂ

Adăugă-le pe ale tale

  1. Dar de ce? De ce sa facem asta când putem doar să oferim înțelegere? Cu ce rost? Nimeni nu vede decât „carcasa exterioară”. Cu siguranță nu ştim ceea ce se afla în interior. De ce încercăm mai bine să vedem ceea ce este cu adevărat mult mai important?

   Apreciază

   1. Sunt niște întrebări la care nu am răspunsuri și cred că nimeni nu îți poate oferi un răspuns clar. Revin la faptul că suntem oameni și ne place să ne complicăm viața singuri, să trăim complicat. Probabil dacă am fi roboți am fi setați să fim așa cum ne dorim.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: