Gelozia (POSTARE DE TIP SONDAJ*)

shutterstock_gelozie

Am să încep o serie de postări mai diferite, o serie de postări prin care pun diferite întrebări oamenilor pe baza unui anumit subiect. Persoanele sunt random , așadar nu am vorbit nimic cu persoanele de față înainte. În funcție de aprecierea voastră am să decid sau nu dacă am să merg mai departe cu astfel de ”sondaje”.

Azi am ales gelozia, de ce? Pentru că este un subiect destul de interesant, și pentru că suntem înconjurați de oameni ce o manifestă. Haideți, cu toții am trecut prin momente când iubitul/iubita, partenerul/partenera, soțul/soția sau chiar prietenii au avut o astfel de criză.

 

Astfel avem primul ”interviu”, cu o fată de 21 ani. Ea a răspuns astfel:

1. Cum definești GELOZIA?

Gelozia pentru mine este cea mai grea boala pe care am trăit-o,fiind și cea care m-a schimbat cel mai mult.Aceasta,desigur îți poate fi prieten in unele situații (acestea fiind foarte putine),dar mie mi-a fost cel mai mare inamic.Aceasta din nefericire,dacă ajunge foarte intimă cu o persoana ii poate fura tot,începând de la încredere și terminând cu personalitatea..

2. Este bună gelozia în relația de cuplu? Dacă da, în ce măsură?

Sigur ca este buna,dacă e in stadiul acela in sănătos,in care sa apăra doar când este cazul,dar într-un stadiu avansat aceasta este cel mai mare rău al unei relații,astfel ea apărând mereu,și când spun ca mereu,vorbesc serios.Gen crezi ca vară-ta e mai buna ca și mine,așa-i?

3. Din ce cauză se ajunge la astfel de sentimente (de gelozie)?

Eu am crezut ca din cauza infidelității,dar am greșit.Aceasta își are baza in copilărie.Asa-i ca ai un frate sau o sora care este “preferatul” părinților? Bum! S-a născut Gelozia,care este încă un bebelus,dar odată cu timpul,cum crești tu,creste și ea,asta desigur dacă nu este omorâtă la timp de fooooarte multă dragoste,aceasta fiind cel mai mare inamic al geloziei.

4. Care este comportamentul unui om gelos?

Haha.Comportamentul meu in perioada relației mele cu aceasta distinsa doamna pe nume “Gelozia” a fost foarte intens.Nu a întârziat sa își prezinte și prietenele,acestea fiind Depresia,Agresivitatea,Insecuritatea și…nu in ultimul rând,Frica.
Depresia s-a manifestat prin “Hai sa plângem și sa facem mare suferința din orice,ok?”.
Agresivitatea s-a pronunțat prin foarte multe pălmi primite de către partenerul meu …in situații fondate pe ceva real,in care le merita din plin (nu ca as fi pro violenta),dar și in situații nefondate ..pe nimic,ci doar pe imaginația mea,in care făceam dita mai scandalul de o săptămâna din care 5 nopți plângeam si țipăm dacă acesta apăsa din greșeală pe o poza cu o persoana de sex feminin ( cu cele de sex masculin deocamdată nu aveam probleme 😅)
Insecuritatea îmi spunea zilnic ca sunt atât de urâta încât nici nu am cum sa ies din casa,ca sunt așa de proasta încât nu pot sa leg 2 cuvinte ca lumea,încât am ajuns sa ma izolez față de o mare parte din prieteni.
Iar Frica…săraca de ea,dar săraca de mine? Da de unde! A trecut o femeie pe lângă partenerul meu? Sunt foarte sigura ca s-a îndrăgostit de ea și ca deja își face planuri de nunta cu aceasta.

5. Care sunt termerile tale atunci când ești gelos?

Teama mea a fost ca voi fi înlocuită de cineva mai bun.Deisgur,recent mi-am dat seama ca sunt cea mai buna.Cea mai buna versiune de a mea,desigur.Cum sa nu ma fi temut de așa ceva atunci când absolut fiecare persoana era mai buna,mai frumoasa și mai deșteaptă decât mine,chiar dacă …de multe ori chiar nu era cazul.

6. Cum te simți atunci când ai/ nu ai un partener gelos (2 situații).?

Eu m-am simțit într-un fel..aiurea de faptul ca nu am avut parteneri geloși,dar asta mi-a ușurat foarte mult viața in multe aspecte,am putut sa ies,sa vorbesc ..cu cine doream.Pe de alta parte acel băiat care a trebuit sa ma suporte in acea perioada a fost terorizat.Ma gândesc ca in multe cazuri ii era aproape la fel de greu,deoarece in loc sa îl fac fericit eu eram foarte isterica,rea și posesiva.Eu una nu m-aș fi suportat.

7. Gelozia e o boală?

Categoric!!Ca și atunci când răcim,așa apare și gelozia,doar ca nu este prea contagioasa.

8. Gelozia este mână în mână cu posesivitatea?

Gelozia și posesivitatea sunt foarte bune prietene,dar in unele aspecte destul de diferite,gelozia bazându-se pe teama,in schimb posesivitatea pe dorința de a controla pe cineva.Altfel,acestea se completează,bazându-se la nevoie una pe cealaltă.Iti este teama ca prietenul tau este atrasa de alta tipa?Foarte bine,nu îl mai lasa sa aibă orice tip de contact cu ea.

9. Există antidot pentru aceasta?
Da.Cel mai bun antidot este iubirea sinceră.Atunci când ai dovezi de iubire din partea unei persoane frica de a o pierde dispare.

10. Cum te simți TU , atunci când nu poți controla astfel de sentiment?
Ma simteam foarte vulnerabila.Eram conștientă ca greșesc,ca exagerez,dar pur și simplu nu ma puteam abține,acest lucru frustrandu-ma foarte tare.

11. Ce stări îți exprimă GELOZIA?
Gelozia se alimentează prin stări ca suferinta,insecuritatea,teama și lipsa de încredere fata de partener.


A doua perspectivă o avem de la un bărbat. Să vedem cum stă treaba și aici

1. Cum definești GELOZIA?

Gelozia este o ramură bine definită care dovedește iubirea.

2. Este bună gelozia în relația de cuplu? Dacă da, în ce măsură?

Gelozia își are scopul ei clar, consider faptul că este bună în relația de cuplu oferindu-i partenerului sau partenerei dovada sentimentelor sincere, dar gelozia trebuie să coexiste într-un mod armonios având o limită clară.

3. Din ce cauză se ajunge la astfel de sentimente (de gelozie)?

Cauzele sunt multiple, posibila lipsă de încredere în persoană iubită, un eveniment neplăcut din trecut care astăzi oferă neîncredere în persoana respectivă.

4. Care este comportamentul unui om gelos?

Comportamentul diferă de la om la om, în multe din cazuri se nasc certuri, persoana fiind axată pe viața din afara relației, ducând astfel la ”sugrumarea” ei.

5. Care sunt termerile tale atunci când ești gelos?

Temerile tind să apară când relația este în declin, pierderea persoanei iubite și în multe din cazuri agresiuni verbale își fac apariția , în cazul meu mă limitez doar la o simplă ceartă, dar nici acolo de multe ori nu se ajunge.

6. Cum te simți atunci când ai/ nu ai un partener gelos (2 situații).?

Uneori atunci când ai un partener gelos simți că relația este oarecum în siguranță atâta timp cât limitele nu sunt depășite, iar în cazul în care partenerul nu reprezintă semnele de gelozie relația începe să se destrame pentru că atenția lui nu este îndepărtată spre tine ci spre altceva sau altcineva.

7. Gelozia e o boală?

Consider că gelozia nu este o boală atâta timp cât nevoia de persoana iubită este sub control, devine boală atunci când se agravează situația.

8. Gelozia este mână în mână cu posesivitatea?

Nu cred că posesivitatea este un element care să aibă un efect asupra geloziei, asta ar putea duce la grave probleme în relația de cuplu.

9. Există antidot pentru aceasta?

Antidotul pentru gelozie se câștigă în timp, daca partenerul este destul de conștient că nu are de ce să îi fie teamă, atunci când aceasta se reduce, timpul are un rol foarte important, perioada critică trebuie depășită împreună.

10. Cum te simți TU , atunci când nu poți controla astfel de sentiment?

Cred că prima cale de rezolvare este atunci când realizezi căci aceste sentimente nu le poți controla , te simti slăbit văzându-ți partenera/partenerul într-o stare deprimantă.

11. Ce stări îți exprimă GELOZIA?

Stare de neîncredere în persoana de lângă tine, dar adevărata neîncredere este de fapt în tine, nu ai încredere în proriile puteri,te pierzi și te simți ca într-un sevraj continuu, gândindu-te la persoana de lângă tine căci ea este gata să te înșele, când de fapt fuge de tine căutând un sprijin în altcineva, dar cu toate astea pentru că TU ești gelos/geloasă.

Mulțumesc tare mult persoanelor (Sonia și Dan) ce au acceptat să răsăundă acestui mic sondaj de opinie. În postarea viitoare am să revin și eu cu răspunsurile și poate ceva mai mult.

Acum, dacă vreți, vă rog să răspundeți și voi la aceste întrebări, sunt curios de mor să mai văd răspunsuri. Am să mă gândesc bine de tot la următoarele întrebări pe un alt subiect (Sunt mulțumit de ceea ce mi-a ieșit, dar aș vrea să fac asta pe un eșantion mai mare, cu întrebări mai multe).

Seară frumoasă.

J.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: